Fietskluizen met app in Friesland

De eerste fietskluizen die zonder sleutel gebruikt kunnen worden, zijn vrijdag 2 december door Provincie Fryslân geïntroduceerd in Holwerd. Reizigers kunnen met behulp van een app op een smartphone, een kluis reserveren en openen.

 

Naast de manier van aansturen is de kluis geheel nieuw ontworpen. Fabrique Public Design is verantwoordelijk voor dit innovatieve ontwerp. Hierbij is vooral gelet op het maximaliseren van het gebruikersgemak voor de fietser. Door gebruik te maken van een nieuw ontwikkelde vleugeldeur ontstaat er voldoende ruimte voor de gebruiker om zijn/haar fiets makkelijk en comfortabel in de kluis te plaatsen. Bukken om de fiets in de kluis te plaatsen of deze er uit te halen is hiermee verleden tijd.

 

Het slot van de kluis wordt aangestuurd door een speciaal hiervoor ontwikkelde app en bijbehorend sluitmechanisme. De communicatie tussen de kluis en de app vindt plaats over het mobiele internet. Het is dusdanig opgezet dat de status van het slot in de app weergegeven kan worden. De gebruiker opent de kluis op zijn/haar smartphone vanuit de app en zodra de kluis gesloten wordt ziet men dit vrijwel direct weer terug in de app.

 

Provincie Fryslân wil met deze fietskluizen de combinatie van fietsen en openbaar vervoer stimuleren. Forenzen met een luxere fiets kunnen hun fiets veilig, comfortabel en eenvoudig stallen in een kluis die goed beschermd is tegen weersinvloeden en diefstal. In de kluis is tevens een oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen aanwezig. Tevens zijn de kluizen voorzien van duurzame ledverlichting, altijd handig in deze donkere maanden.

De acht fietskluizen staan bij de bushalte in Holwerd (Haniastrjitte) en zijn onderdeel van een proef. Vanaf december start ook in Drachten bij Transferium – Oost een proef met dezelfde fietskluizen. Naar verwachting volgen er meerdere plaatsen in Fryslân volgend jaar.

De fietskluizen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Provincie Fryslân, 9 to 5 development, Fabrique Public Design en Armada Mobility. Meer informatie is te vinden op www.fryslan.frl/fietskluizen

 

 

 

Terug naar overzicht

Fietskluizen met app in Friesland
Fietskluizen met app in Friesland
Fietskluizen met app in Friesland